Denk om onze rechtsstaat!

De rechtsstaat moet burgers beschermen tegen machtsmisbruik van de overheid. Het belang daarvan wordt vaak benadrukt. En terecht. Het is daarom zo opvallend – en diep en diep triest – dat in verkiezingsprogramma’s van verschillende partijen ontzettend veel voorstellen staan die regelrecht in strijd zijn met onze rechtstaat. Benieuwd welke partijen? De Nederlandse Orde van Advocaten onderzocht dit, het rapport vind je op verkiezingsprogramma’s doorgelicht (advocatenorde.nl). De SGP tornt het meest aan de rechtsstaat, met 5 (!) voorstellen die de onze rechten aanvallen. Maar opvallend is vooral dat ook de VVD met 4 voorstellen de rechtsstaat verzwakt, evenveel als PVV en JA21. De PvdA doet alleen maar voorstellen die de rechtsstaat juist versterken, bijvoorbeeld door discriminatie te bestrijden en de rechtspraak toegankelijker te maken. PvdA, GroenLinks en D66 zijn de enige partijen die geen voorstellen doen die de rechtsstaat schaden. Ik vind het diep triest dat de VVD, de grootste partij van Nederland, de partij die al jarenlang aan de macht is, de partij waar zoveel mensen op stemmen onze rechtsstaat af wil breken. Iedereen die een stem op de VVD overweegt zou dit moeten weten. Weet waar je op stemt!